Когато някой се опита да получи достъп до вашия iPhone или iPad, като отгатне паролата, първоначално ще ги заключи, увеличавайки всеки интервал с всеки неуспешен опит. Можете обаче да го настроите така, че да изтрие напълно устройството ви след 10 неуспешни опита.

Ето една ситуация, за която всички можем да си представим, че се случва. Да речем, че оставяте вашия iPhone в задната част на такси или той пада от джоба ви, докато седите на пейка в парка. Някой със съмнителни скрупули го намира и се опитва да отгатне парола.

Първо, ако имате активиран шестцифрен парола, има един милион възможни комбинации (106 = 1 000 000). Разбира се, ако използвате компютър, за да атакувате по някакъв начин грубата сила на този парол, няма да отнеме много време, за да го разбера. За щастие iOS използва закъснения във времето, където устройството се заключва след твърде много неуспешни опити за парола.

Например, ако направите 5 неуспешни опита, вашият iPhone ще се заключи за 1 минута, 6 опита ще го заключат за 5 минути, 7 ще го заключат за 15, и всичко повече от това ще го заключи за 1 час.

Това може да е достатъчно, за да разубедите случайни крадци на данни, но винаги има шанс някой да извади късмет и да го познае с още няколко предположения, поради което трябва да опитате да използвате произволно или трудно предположимо число. Не използвайте просто нещо като 1-1-1-1-1-1 или 1-2-3-4-5-6.

Това устройство е настроено на самоунищожение

Има и друг вариант: можете напълно да изтриете вашия iPhone или iPad след 10 неуспешни опита. (Уверете се, че поддържате резервни копия, ако активирате това.)

Тази опция е изключена по подразбиране. За да го включите, първо отворете Настройките и след това докоснете „Touch ID & Passcode“.

Ще трябва да въведете своя парола за достъп до тези настройки.

Превъртете до дъното на настройките на Touch ID & Passcode и натиснете „Изтриване на данни“, за да активирате функцията за самоунищожение.

Препоръчва се да правите чести локални архиви на вашите данни с помощта на iTunes, след като това е активирано - в противен случай, ако телефонът ви бъде изтрит, вашите данни ще бъдат изчезнали завинаги. Освен това, ако сте загрижени по някакъв начин да забравите своя парола, опитайте да използвате персонализиран буквено-цифров код.

Вероятно е добра идея първо да ангажирате своя парола в паметта, преди да включите опцията за изтриване на данни или да я изключите временно, когато смените паролата си с нещо друго.

СВЪРЗАНИ: Какво да направите, ако забравите паролата на вашия iPhone или iPad

Последното нещо, което искате да направите, е да мислите, че защитавате ценното съдържание на устройството си, само за да осъзнаете, че дори не можете да получите достъп до него. Ако забравите паролата си, не се притеснявайте, ние ви покриваме.